1. izlet, Mosor

Nedjelju, 10. veljače, prohladan zimski dan, začinili smo usponom na planinarski dom Umberto Girometta na Mosoru…Našli smo se u 8:15 na Sukoišanskoj stanici i u 8:30 krenuli prema Sitnom Gornjem.

Došavši na makadamsku stazu, kao vodiče izabrali smo Josipa i Luku, naše trećaše i iskusne članove Prirodoslovaca. Nakon nekoliko pauza, obilaska vidilice i kraćih razgovora, preko livade Ljuvača došli smo pred dom.

Gore nas je dočekalo puno izletnika, nekoliko njuškica, dva tovara, puno Mosoraša i prijatelja u radnim odijelima, sa špatulama u rukama i osmjesima na licu. Radne akcije su u tijeku, bruse se zidovi, lakira drvenarija, postavljaju pločice. Nas je bilo 21, 19 učenika i dvije nastavnice.

Svi su se upoznali sa Denisom Vranješem Vinčijem, predsjednikom planinarskog društva Mosor i našim dobrim duhom. Poslije nas je proveo kroz dom i sve nove članove upoznao s poviješću doma i promjenama koje se očekuju nakon renoviranja. Nakon okrijepe, vrućeg domskog čaja ili jake turske kave, krenuli smo dalje. Cilj je bio planinarsko sklonište. Udaljeno 45 minuta hoda i sa 120 m razlike u nadmorskoj visini. Hodali smo sat i 15 minuta :o)

Putem smo pričali o kodeksu ponašanja u planini, markacijskim oznakama, što su i kakve sve mogu biti, i raznim drugim stvarima koje interesiraju „novake“ na prvom izletu. Nakon obilaska skloništa i kratke pauze, krenuli smo prema domu. Ovaj put, naši novi članovi bili su zaduženi za praćenje staze i vođenje puta. Čestitke na uspješno obavljenom poslu!

Za ručak, zdjelica fažola i kobasica, sendvič ili kiseli kupus, tko što voli…Još malo druženja i veselo niz brdo…u 17h busom smo se počeli spuštati u niže nadmorske visine…

Lijep nedjeljni dan završio je s pitanjem „ Kad je sljedeći izlet?!“ . Ne može bolje.

Topli planinarski pozdrav!

Pedometarsku analizu pripremio: Marko Marijan Pleić, 1.d