Eko datumi

Dan kravate

Iako odijelo ne čini čovjeka, prva slika koju si većina predoči pri spomenu civiliziranog i otmjeno odjevenog čovjeka je slika pojedinca u odijelu i s kravatom. Ponosni na ovaj hrvatski izum, ove godine smo odlučili Dan kravate obilježiti prigodno uređenim panoom pred kojim su se svi mogli zaustaviti, pročitati par rečenica o nastanku kravate i naučiti nekoliko načina vezanja kravate. 

Ono što nam je bilo posebno važno je naglasak stavljen na činjenicu da kravata može biti i ženski modni dodatak. 

Kako srednjoškolci svoj look rado nadopunjuju raznim modnim dodatcima, za ovaj dan smo odlučili da zajednički ukras na nama budu- kravate.

Dani kruha

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju.

Na taj način pridonosimo potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta–učenika i prirode.

U našoj su školi učenici,  uz profesoricu prehrane prof. Sanju Brkić i vjeroučiteljicu prof. Katiju Lončar sudjelovali u pripremi  i doniranju peciva. Zbog izrazitog osobnog angažmana učenika odlučili smo da sami odlučuju o prikupljenim sredstvima. Nastojali smo učenike učiniti socijalno osjetljivima na egzistencijalna pitanja ljudi među kojima živimo te su  od ponuđenih ustanova u potrebi najveći senzibilitet pokazali prema mladima, svojim vršnjacima, koji završetkom srednjoškolskog obrazovanja ostaju bez krova nad glavom. Točnije prikupljena sredstva smo donirali Caritasovoj kući za mlade  “Da život imaju” na čemu su nam bili iznimno zahvalni.

Dan zaštite ozonskog omotača

Odmah na početku godine nastavili smo s našom tradicijom obilježavanja važnih eko datuma. Ozonski omotač je naš štit, sloj koji nas štiti od štetnog dijela sunčevih zraka, štit koji čuva život našeg planeta. Upozorili smo na štetne fizikalno- kemijske procese koji razgrađuju molekule ozona i pozvali na doprinos svakog od nas pri kontroli korištenja tvari koje ga oštećuju.

Međunarodni dan tla

Među najvažnije eko datume smo ove godine svrstali i Međunarodni dan tla. Ukazali smo još jednom na važnost očuvanja kritički važnog segmenta u našim životima. O njegovoj plodnosti su oduvijek ovisili životi svih živih organizama. Tlo zaslužuje našu pažnju, koju nam pak višestruko vraća kroz proizvodnju hrane, sirovina i očuvanje ekosustava.

Međunarodni dan planina

Profesorica Ivana Lipovac je s učenicima 3.a razreda uredila pano na temu Planine čime su podsjetili sve u našoj školi na važnost očuvanja planina, bioraznolikosti, okoliša, te upozorili na probleme koji, nažalost, najčešće nastaju ljudskim djelovanjem.

Međunarodni dan močvara

Profesorica Andrijana Poljak je uz pomoć učenika 1.a i 1. b razreda uredila plakat na temu Močvarna područja čime je ukazala na važnost očuvanja močvarnih ekosustava koja se prekomjerno iskorištavaju, onečišćuju i isušuju. Informacije o ulozi močvarnih područja i popis zaštićenih močvarnih područja pronađite na plakatu i sudjelujte i vi u podizanju svijesti o važnosti njihovog očuvanja.

Svjetski dan divljih vrsta

Učenici 1.b sa razrednicom Katijom Lončar su obilježili Svjetski dan divljih vrsta. Taj dan se obilježava svake godine 3. ožujka u cijelom svijetu s ciljem edukacije javnosti o sveukupnoj raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji, te podizanja svijesti o potrebi i važnosti njihova očuvanja, kao i sve raširenijem problemu ilegalne trgovine divljim vrstama.

Jednu od najvećih prijetnji opstanku biljnih i životinjskih vrsta danas predstavlja njihovo nekontrolirano i prekomjerno iskorištavanje i uzimanje iz prirode za potrebe međunarodne trgovine, bilo da se radi o živim primjercima koji završavaju kao kućni ljubimci ili ukrasno bilje, ili o proizvodima izrađenim od dijelova i derivata tih vrsta, npr. različiti proizvodi ili namještaj izrađeni od tropskog drva, prehrambeni, kozmetički i farmaceutski proizvodi, nakit, modni dodaci, odjeća i obuća i slično.

Svjetski dan voda

Učenici 2. B razreda su zajedno s profesoricom M. Jelaskom obilježili Svjetski dan voda izradom plakata kojim predstavljaju najpoznatije činjenice o važnosti vode i njenoj neophodnosti za život. Pročitajte njihove stihove o vodi i ne zaboravite pokušati smanjiti nepotrebnu potrošnju vode!

Međunarodni dan šuma

Zahvaljujući profesorici Zrinki Bralić i učenicima 3.e razreda ove godine smo obilježili Međunarodni dan šuma kroz gledanje edukativnih filmova o pošumljavanju i interaktivni pano. Inspiraciju su našli u jednom stablu, udomaćenom i jako rasprostranjenom na području Dalmacije, simbolu vječnog života i svete vatre, istinoljubivosti, nepotkupljivosti, samostalnosti, skromnosti, vitalnosti i unutarnje snage. Radi se o čempresu, visokom, vitkom, a koliko je uistinu viši od nas, učenici mogu saznati kada razvuku nit vune podno panoa! 

Dan planeta Zemlje

Učenici 4E razreda su zajedno s profesoricom Andrijanom Poljak uredili pano na temu Dan planeta Zemlje kako bi skrenuli pažnju na važnost očuvanja prirode i okoliša.

Na panou možete pročitati zanimljive činjenice o našem planetu te načine kako svako od nas može pridonijeti očuvanju prirode i okoliša. Svaki pojedinac odgovornim ponašanjem može doprinijeti zašiti okoliša, očuvanju prirodnih resursa i ublažavanju posljedica klimatskih promjena.

Važno je da se svi uključimo u očuvanje planeta, ne samo na jedan dan nego cijelu godinu.

Dan bioraznolikosti

Profesorica Vedrana Miljak je s učenicima  3. a i 3.b razreda uredila pano povodom Dana bioraznolikosti. Živeći u zemlji koja glasi kao jedna od najbogatijih europskih zemalja po bioraznolikosti, zadaća svih nas je potruditi se da takva i ostane. Kopnena, morska, podzemna staništa, obilje vrsta, podvrsta i endema nas obvezuju da promičemo svijest o njihovom očuvanju i održivom razvoju koji bioraznolikost ne ugrožava za buduće generacije.

Ovom izložbom učeničkih radova vas pozivamo da i vi pridružite nastojanjima da se svaki pojedinac angažira da vrste koje nas okružuju ne dođu na popis ugroženih, a i da se okušate u prikazu biljnih vrsta čije ljepote često uzimamo zdravo za gotovo, a raznovrsnost detalja ne primjećujemo.

Dan zaštite okoliša

5.lipnja je Međunarodni dan zaštite okoliša te je tim povodom izvješen plakat 3.e razreda, naših ekoloških tehničara, kojima je podizanje svijesti o zaštiti okoliša svakodnevnica. Njihov uradak je na panou na katu. Pogledajte, pročitajte i sami djelujte aktivno u borbi protiv uništenja našeg prirodnog habitata.