Projekti i aktivnosti

POSTANIMO I MI EKOŠKOLA!

Međunarodne ekoškole su program koji ima zadaću odgojiti mlade generacije osjetljivima na pitanja okoliša i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti.

Zvuči poznato? Programi u našoj školi stalno naglašavaju brigu za okoliš, a sada vas pozivamo da se aktivnije angažirate u raznovrsnim eko-aktivnostima. Imaš volje provesti brigu za okoliš iz riječi u dijela? Imaš ideje što učiniti? Pridruži nam se!

Molimo sve zainteresirane učenike da se jave voditeljicama prof. Miletić i prof. Lončar K. te se priključe programu!

Natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa

9. ožujka 2019. je održano natjecanje mladih Hrvatskog crvenog križa u OŠ Visoka na kojem je sudjelovala i ekipa naše škole predvođena profesoricom Mirjanom Tadić. Natjecanje se sastojalo od pismenog i praktičnog dijela, a naši predstavnici su bili Lea Dragojević, Klaudia Šustić, Mia- Sofi Mišetić, Marko Marijan Plejić, Matea Dražić i Valentina Sabljić. Ostvarili su dobar rezultat i sedmo mjesto od ukupno dvanaest ekipa srednjih škola.
Čestitamo svim sudionicima!

Izgubljeni svjetovi -pradavni vrtovi devona, karbona i krede i Park znanosti

Profesorice Fanica Barbaroša, Zrinka Bralić i Ivana Lipovac su organizirale, za mnoge vjerujemo, nezaboravan izlet. Posjet Parku znanosti je omogućio da učenici, uz pomoć izvedenih eksponata, koje je potrebno pokretati, svirati, mjeriti, osluškivati, prepoznaju i dokažu zanimljive pojave iz područja fizike, astronomije, geografije i psihologije. Uz ugodno druženje su pronalazili odgovore na pitanja: Kako prošetati Sunčevim sustavom u samo sat vremena? Je li moguće razgovarati šaptom na 30 metara? Kako odsvirati himnu Europe -u hodu? … Posjet edukativnoj popularno-znanstvenoj izložbi, koja je omogućila da učenici kroz zabavan, znanstveno utemeljen način prepoznaju u teoriji obrađeno gradivo, je završio i posjetom našem glavnom gradu.

GLOBE

    • Naš veseli GLOBE tim čini dvadesetak učenika i mentorica Ivana Lipovac, profesorica kemije i biologije
    • U listopadu 2016. godine uključili smo se u GLOBE projekt.
    • Prve podatke poslali smo 01. veljače 2017. godine.
    • Naši učenici svakodnevno vrše razna atmosferska mjerenja i opažanja : mjere temperaturu, vlažnost i tlak zraka, promatraju oblake i naoblaku, mjere količinu i PH-vrijednost oborina, analiziraju tlo.
  • Mjerenja se provode kontinuirano i služe boljem razumijevanju i tumačenju stanja te predviđanju promjena globalnog okoliša.

Eko patrola

Svaka eko škola ima svoju eko patrolu koja sustavno nadgleda područje škole te potiče školske djelatnike i učenike na niz aktivnosti kojima je cilj ušteda električne energije, energenata i  vode.

Na panou eko-škole će se na tjednoj bazi izmjenjivati tablica s bilješkama o potrošnji putem koje članovi eko patrole pomažu u izgradnji svijesti o održivom načinu življenja ukazujući na važnost uštede vode,  električne energije i energenata.

Isto tako, eko patrola bilježi moguća odstupanja od prihvatljivog ponašanja, ali i daje prijedloge za uređenje interijera i okoliša škole koji bi omogućio lakše provođenje aktivnosti usmjerenih ka očuvanju okoliša.

(Su)djelujmo zajedno u akcijama u školi!

Akcija A di si ti?

Volonterski klub Val

U subotu, 15. prosinca, naša škola je sudjelovala u akciji udruge MoST “A di si ti?”.

Akcija se tradicionalno održava na Trgu Gaje Bulata, pred Kazalištem, u pretprazničko vrijeme, kada zajedno s drugim školama i institucijama prikupljamo sredstva za pomoć našim sugrađanima bez doma.

Naši učenici i nastavnici u akciju su se mogli uključiti na 2 načina. Mogli su donirati stvari koje su se na sajmu prodavale ili volontirati na štandu naše škole. Prikupile su se knjige, ukrasni predmeti, nakit, ploče, kape, marame…

Zadruga Natura

Začinimo život ljubavlju!

Zadruga Natura koja djeluje unutar naše škole je prošli tjedan imala akciju prodaje začinskog bilja kao gotovog proizvoda za korištenje u kućanstvu, a za kojeg su od same sadnje, održavanja, rezanja i pakiranja bili zaduženi naši učenici. Vrijedne ruke naših đaka pod vodstvom profesorica su dokazali da svaki trud urodi plodom. Pratili su proces nastanka začina dobivenih uzgojem mediteranskog bilja, a na kraju su se pokazali i u poduzetničkim vodama prilikom prodaje svog proizvoda. Bočice bosiljka, vrećice kadulje i mažurana ili listići mente su nalazili put do kolega profesora i učenika, uz prigodne poruke povodom Valentinova… jer upravo je ljubav začin života!

Objava o izložbi Čovik o’mora fotokluba Pixel

Prvu zajedničku izložbu fotografija naših učenika otvorili smo 05. veljače u galeriji Studio 21.

Pod nazivom “Čovik o’ mora“ prof. Antonija Burčul i prof. Dijana Ledić Begonja predstavile su opus svih učenika, članova foto kluba „Pixel“, koji su prenijeli dašak tradicije dalmatinskog kraja na svoje fotografije.

Kakav nam „dragulj“ nude naši učenici možete pogledati do 15. veljače, u galeriji Studio 21.

Fotografije s otvorenja izložbe pogledajte u fotogaleriji!

Posjet Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša

Tijekom rujna u sklopu vježbi iz Organske kemije učenici 3.D i 3.E s nastavnicama J. Gavrilović i M. Ožić su posjetili Laboratorij za preradu voća i povrća, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. 

Dr. sc. Mirella Žanetić nam je strpljivo i detaljno pričala o zadaći laboratorija. Saznali smo da laboratorij, osim znanstveno-istraživačkog rada, pruža i usluge kemijskih analiza maslinovog ulja, prerade malih količina ploda masline (do 10 kg) u ulje, te senzorskog ocjenjivanja djevičanskog maslinovog ulja.

S obzirom da programi u našoj školi stalno naglašavaju brigu za okoliš, dr. sc. M. Žanetić nas je upoznala i s jednom ekološkom temom- proizvodnjom maslinovog ulja dobiva se velika količina otpada u obliku komine masline koja može biti vrijedna sirovina, a osobito se može dobro iskoristiti za dobivanje toplinske energije i organskog gnojiva.  

Posebno zanimljiv dio je bio zadatak koji nam je zadan- kušati ulja, te odabrati najbolje.

Ovaj edukativni i zabavni posjet smo obilježili s par zajedničih slika.

Posjet Institutu za oceanografiju i ribarstvo

Dok naš grad spava i još ga ni sunčane zrake nisu obasjale, učenici 4.D razreda su krenuli u jutarnju posjetu Institutu za oceanografiju i ribarstvo u sklopu vježbi iz Biokemije. Osnaženi željom za novim znanstvenim spoznajama i činjenicom da je Institut, iako na idiličnoj poziciji punte Marjana, prilično udaljen od naše škole krenuli smo prilično rano.

Na Institutu za oceanografiju i ribarstvo nas je dočekala dr.sc. Vanja Čikeš Keč, znanstvena suradnica Laboratorija za ribarstvenu biologiju i gospodarenje pridnenim i pelagičnim naseljima. Djelatnost Instituta je vrlo multidisciplinarna i obuhvaća područja biološke, kemijske i fizičke oceanografije, sedimentologije, te ribarstvene biologije i marikulture.

U laboratoriju kojeg smo posjetili se sustavno prati stanje najvažnijih vrsta u Jadranu te predlažu djelotvorne mjere zaštite i njihova očuvanja. Zatim smo posjetili Laboratorij za kemijsku oceanografiju i sedimentologiju  gdje se  ispituju biogeokemijski procesi i ciklusi različitih elemenata u vodenom i stupcu i sedimentu Jadranskog mora uz stučno vođenje dr.sc. Slavice Matijević. 

Zadovoljni, i s dobivenim odgovorima na sva naša pitanja, završili smo posjet s boljim uvidom u rad zaposlenika Instituta i važnost njihovih nalaza.

Hranom do zdravlja

11. međunarodni znanstveno-stručni skup HRANOM DO ZDRAVLJA, održao se  u Splitu 18. i 19. listopada 2018. godine. Na ovom skupu su se okupili eminentni stručnjaci iz akademske zajednice, stručnjake iz industrije, farmaceute, liječnici kojima su u fokusu interesa hrana i utjecaj hrane na zdravlje, u bilo kojem aspektu.  Na skupu se radilo u nekoliko sekcija: nutricionizam, dijetetika i dijetoterapija, zdravstvena sigurnost hrane, analiza hrane i proizvodnja zdravstveno sigurne i nutritivno vrijedne hrane.

Plenarnim predavanjima su prisustvovale nastavnice S. Brkić i D. Vručinić, uz čiju smo pomoć imali mogućnost organizirano posjetiti dio skupa s izloženim znanstvenim radovima. 

Posebno su zanimljivim se pokazali znanstveni radovi vezani za način prehrane vršnjaka, odabir namirnica kao funkcionalne hrane te ekološko zbrinjavanje otpada u prehrambenoj industriji.

Posjet Medicinskom fakultetu

Učenici 4.D razreda imali su priliku vježbe iz predmeta Biokemija izvesti u Laboratoriju za biokemiju Medicinskog fakulteta u Splitu. Ljubaznošću pročelnice Katedre za medicinsku kemiju i biokemiju dr. sc. Vedrane Čikeš Čulić organizirane su vježbe za obje grupe u praktikumu Biokemije za studente.  

Prije početka vježbi ponovili smo osnovna pravila ponašanja u laboratoriju i mjere opreza u radu s kemikalijama i reagensima. Posebna pažnja se pridaje ekološki osviještenom pristupu u izvođenju vježbi: od izbjegavanja neumjerenog trošenja reagensa – do  pravilnog zbrinjavanja dijagnostičkih reagensa u posebne boce za prikupljanje otpadnih otapala i kemikalija. 

Nakon izvođenja vježbi imali smo priliku posjetiti i druge laboratorije Katedre za medicinsku kemiju i biokemiju i ukratko se upoznati s njihovim znanstvenim radom. 

Iznimno smo zahvalni domaćinima na gostoprimstvu, strpljenju i  pomoći. U dobrom raspoloženju i ugodnom društvu nauče se stvari koje se nikada neće zaboraviti.

Posjet sajmu Saso 2018

Učenici 2.F i 3.C razreda u pratnji nastavnica D. Vručinić i M. Ožić su posjetili 22. Međunarodni sajam SASO 2018 u Spaladium Areni.  Na sajmu je sudjelovao niz obrtnika, srednjih i malih poduzetnika te proizvođača novih inovativnih tehnologija s velikim brojem izlagača  iz 8 zemalja.

Našu pažnju na ovome sajmu privukle su tvrtka Tehnix, jedna od vodećih za projektiranje i proizvodnju opreme za ekologiju u Hrvatskoj,tvrtka Gradatin koja u svom asortimanu nudi sve potrebno za  zbrinjavanje kućnog i industrijskog otpada, biootpada, papira, plastike i drugog,izlagači s inovativnim ekološkim tehnologijama i proizvodima iz Mađarske. U grupnom izlaganju nekoliko je tvrtki predstavilo inovativno recikliranje starog betona u građevinskoj industriji; recikliranje plastičnog otpada u razne granulate, proizvodnju grijalica na bioplin, te tvrtku koja proizvodi sonde za uzorkovanje i analizu otpadnih voda.

U ovom bloku izlagača ekološke temetike našla se i splitska ”Čistoća” s velikim izborom spremnika i kanti za otpad kojeg ćemo u školi odvajati u sklopu projekta ”Eko škola” .

Kako smo u posjetu vodili prehrambene tehničare, veoma nas je obradovao cijeli niz izlagača prehrambenih proizvoda malih proizvođača iz svih krajeva Lijepe naše.

Pomalo neočekivano smo na samom kraju obilaska sajma ugledali i štand Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo RH gdje smo mogli naći informacije o tome što je patent, a što žig, što je krivotvorina, a što autorsko pravo.

Sinergijski pozitivni učinak svih ovih izlagača najviše se očituje u njihovom poduzetničkom duhu. Pored niza malih poduzetnika koje smo vidjeli (od OPG domaćinstava do tvrtki za napredna softverska rješenja) uvjerljivo su nas ostavili bez daha studenti FESBa i njihov trkaći bolid. Kako su se sami predstavili ”FESB Racing je zajednica studenata Sveučilišta u Splitu koja dizajnira, projektira i izrađuje trkaće bolide i motocikle u okviru prestižnih međunarodnih studentskih natjecanja Formula Student i MotoStudent. Od osnutka 2010. godine, tim kroz svoj rad daje doprinos popularizaciji tehničkih znanosti među mladima te predstavlja osnovu razvoja auto-moto industrije u Hrvatskoj.”  Ovi studenti upravo postižu ono što mi želimo i učenicima naše škole: da budu dio zajednice mladih ljudi koji su posvećeni obogaćivanju znanja kroz timski rad, praktični rad u struci i samostalno usavršavanje!

Čestitamo  FESBovcima!

72 sata bez kompromisa

’72 sata bez kompromisa’ je međunarodni volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Projekt je osmišljen i pokrenut u Njemačkoj 1995.

U projektu ’72 sata bez kompromisa’ mladi stavljaju sebe, svoje vrijeme i sposobnosti na raspolaganje za konkretne volonterske akcije te pritom promiču općeljudske vrijednosti.

Planirane su raznolike akcije: radionice za mlade, posjeti različitim skupinama ljudi, pomaganje starijima i nemoćnima, čišćenje i uređivanje domova, parkova i okoliša škola, vrtića, prikupljanje sredstava za siromašne, ekološke akcije, kreativne radionice s djecom te druge aktivnosti.

Naši vrijedni i socijalno angažirani učenici rado su se odazvali volonterskoj akciji u organizaciji SKAC-a Split od 18. do 21. listopada 2018. Godine. Bili su dio timova koji su volontirali u župi Marije Pomoćnice (obilazak starih i nemoćnih), Centru za odgoj i obrazovanje  „Juraj Bonači“ Split (animiranje štićenika), u Super Konzumu (sakupljanje sredstava za socijalnu trgovinu) i sl.

Dani kruha

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju.

Na taj način pridonosimo potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta–učenika i prirode.

U našoj su školi učenici,  uz profesoricu prehrane prof. Sanju Brkić i vjeroučiteljicu prof. Katiju Lončar sudjelovali u pripremi  i doniranju peciva. Zbog izrazitog osobnog angažmana učenika odlučili smo da sami odlučuju o prikupljenim sredstvima. Nastojali smo učenike učiniti socijalno osjetljivima na egzistencijalna pitanja ljudi među kojima živimo te su  od ponuđenih ustanova u potrebi najveći senzibilitet pokazali prema mladima, svojim vršnjacima, koji završetkom srednjoškolskog obrazovanja ostaju bez krova nad glavom. Točnije prikupljena sredstva smo donirali Caritasovoj kući za mlade  “Da život imaju” na čemu su nam bili iznimno zahvalni.

Akcija Boranka

Savez izviđača Hrvatske provodi dosad najveću akciju volonterskog pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije- akciju popularno zvanu Boranka. U akcijama pošumljavanja koje se održavaju već nekoliko vikenda zaredom će u konačnici sudjelovati tisuće volontera među kojima su i učenici naše škole. Uz stručnu pomoć koju na akcijama sadnje pružaju pripadnici HGSS-a, DUZS-a, Hrvatskih šuma, Crvenog križa Grada Splita i JVP Split, i sam grad Split je osigurao gradske autobuse za prijevoz volontera iz Splita do lokacija pošumljavanja.

Uz izvrsnu organizaciju, prijevoz, osiguranu hranu i obilje dobre volje, ni odličan rezultat nije mogao izostati. Naši učenici su mogli primijeniti znanja stečena u nastavi i kroz projekt GLOBE i pomoći vraćanju života na opožarena područja, čime se i na praktičan način ostvaruje poticanje razvoja njihove svijesti o potrebi očuvanja prirode.

Hranom do osmijeha (O la la večera za beskućnike)

Volontiranje, pomaganje i davanje, uvijek je pozitivno životno iskustvo. Osjećaj da smo korisni, smanjuje osjećaj nezadovoljstva zbog nečeg što nemamo i uči nas cijeniti ono što imamo.

Od 2011. godine u Splitu se svake večeri priprema topli obrok za ljude koji su se našli u vrtlogu života. Naša škola se pridružila akciji i već treću godinu zaredom učenici od srca sudjeluju. Ove godine na meniju su se našle bržole sa šalšom i tjesteninom, a od slatkog: čupavci, kroštule i breskve. Prilozi su se skupljali u više razreda, al zadovoljstvo kužinavanja  imao je 3.c razred. Posebno  vrijedi istaknuti trud i vještine: Done, Ane, Anđele, Stele, Sare, Marije i Victorie, koje su ovu subotu, 8. lipnja, sa svojim mentoricama Draganom Vručinić  i Sanjom Brkić razveselile tridesetak korisnika.

Kuhalo se s pozitivnom energijom i već je u razmatranju sljedeći meni.

Kad jednom počneš, ne možeš stati, a sve dobro što radimo, vrati nam se na isti način!

PODIZANJE ZELENE ZASTAVE

4. 6. u atriju naše škole upriličena je svečanost podizanja prestižne Zelene zastave i stjecanja statusa Međunarodne ekoškole.

Simbolično smo ušli u zajednicu koja broji 340 odgojno-obrazovnih ustanova u Hrvatskoj i preko 46 000 u svijetu te kontinuirano provodi program odgajanja generacija osjetljivih na pitanje zaštite okoliša i svakodnevno djelovanje usmjereno održivom razvoju.

Naše druženje obilježila je pjesma, ples i dobro raspoloženje,

Program su vodili učenici Lucija Tomić (1.b) i Bepo Bebić (1.a).  Glazbeni dio programa su obogatile učenice  Sara i Petra Puhač, Petra Borić i Mia-Sofi Mišetić su pjevajući pjesmu Zemlja dide mog uz pratnju gitare i učenika Filipa Čuića, na violini je učenik Ante Šimić odsvirao Ne dirajte mi ravnicu, a samo spuštanje zastave trubom je popratio učenik Dino Beroš. Posebni gosti na našoj svečanosti  bili su članovi KUD-a Jedinstvo pod vodstvom naših bivših učenika, Branimira i Zvonimira Juruna.

McDonaldizacija društva

Tematsku izložbu s radovima naših učenika otvorili smo 16. travnja u atriju naše škole pod nazivom “McDonaldizacija društva”.
Profesorice Antonija Burčul i Dijana Ledić Begonja predstavile su opus svojih učenika, članova foto kluba „Pixel“, koji su prenijeli karakter “fast-food” generacije te navika suvremenog društva na svoje fotografije.

Fotografije s izložbe pogledajte atriju škole i u fotogaleriji!

SEMEP

Cilj SEMEP-a je edukacija o povijesnim, kulturološkim, prirodnim, socijalnim i ekološkim vrednotama i time promoviranje kulture mira i tolerancije među državama ovog područja. Potiče se holistički i interdisciplinarni pristup izrade projekata tijekom školske godine.

SEMEP je važan segment u odgoju i obrazovanju za okoliš te odgoj i obrazovanje za održivi razvoj u hrvatskom školstvu što se i dokazalo tijekom prethodnih  godina.

Tijekom godine održavaju se dva seminara za školske koordinatore hrvatskih SEMEP škola i Ljetna škola na otoku Visu, Komiža.

Od 2002. naši učenici sudjeluju u ljetnoj školi SEMEP-a, na otoku Visu, gdje prezentiraju svoje istraživačke radove.

Voditeljica projekta za našu školu je nastavnica Jadranka Gavrilović.