Program prehrambenog tehničara uključuje zajedničke i stručne sadržaje, a značajan dio u osposobljavanju za ovo zanimanje čine praktična nastava i stručna praksa.
Učenik se osposobljava za samostalnog tehničara u kontrolno-analitičkom laboratoriju i suradnika u razvojnim laboratorijima, voditelja i organizatora poslova primanja, rukovanja i skladištenja sirovine, ambalaže i gotovih proizvoda. Uz zaposlenje u industriji, prehrambeni tehničari mogu otvoriti i vlastiti obrt.
Program daje dobru podlogu za nastavak školovanja, posebno na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, Agronomskom fakultetu, Poljoprivrednom faultetu i sl.
Nastavni predmeti koji se boduju pri upisu su:
Hrvatski jezik, prvi strani jezik, Matematika, Kemija, Biologija i Tehnička kultura.
Napomena:
U trećem razredu od deset ponuđenih učenici biraju dva izborna predmeta. Svaki izborni predmet izvodi se po 2 sata tjedno. Ukupno u trećem razredu izborni predmeti izvode se 4 sata tjedno.
U četvrtom razredu učenici od ponuđenih jedanaest biraju jedan izborni predmet koji se izvodi po 2 sata tjedno i dodatno, od ponuđena dva (Catering ili Poslovna komunikacija), jedan izborni predmet koji se izvodi po 3 sata tjedno. Ukupno u četvrtom razredu izborni predmeti izvode se 5 sati tjedno.
Prehrambeni tehničar – 4. razred (090404)
Red. broj |
NASTAVNI PREDMET |
TJEDNI BROJ SATI |
|||
1. razred |
2. razred |
3. razred |
4. razred |
||
A. ZAJEDNIČKI OPĆEOBRAZOVNI DIO |
|||||
1. |
Hrvatski jezik |
3 |
3 |
3 |
3 |
2. |
Strani jezik |
2 |
2 |
2 |
2 |
3. |
Povijest |
2 |
2 |
– |
– |
4. |
Vjeronauk/Etika |
1 |
1 |
1 |
1 |
5. |
Geografija |
2 |
1 |
– |
– |
6. |
TZK |
2 |
2 |
2 |
2 |
7. |
Matematika |
3 |
3 |
3 |
3 |
8. |
Fizika |
2 |
2 |
– |
– |
9. |
Računalstvo |
2 |
2 |
– |
– |
10. |
Politika i gospodarstvo |
– |
– |
– |
1 |
11. |
Biologija |
2 |
2 |
– |
– |
|
Ukupno sati A |
21 |
20 |
11 |
12 |
B. POSEBNI STRUKOVNI DIO B 1. STRUKOVNO – TEORIJSKI PREDMETI |
|||||
12. |
Primijenjena kemija |
2+2 |
2+2 |
– |
– |
13. |
Račun u struci |
1 |
– |
– |
– |
14. |
Sirovine i ambalaža |
2 |
– |
– |
– |
15. |
Hrana i prehrana |
2 |
– |
– |
– |
16. |
Zaštita na radu i higijena |
2 |
– |
– |
– |
17. |
Prehrambena tehnologija |
– |
4 |
– |
– |
18. |
Tehnološke operacije |
– |
2 |
|
– |
19. |
Poduzetništvo u prehrambenoj industriji |
– |
2 |
2 |
– |
20. |
Kemija hrane |
– |
– |
5 |
– |
21. |
Prehrambena mikrobiologija |
– |
– |
4 |
– |
22. |
Tehnološke operacije i procesi |
– |
– |
4 |
– |
23. |
Zaštita okoliša |
– |
– |
2 |
– |
27. |
Biokemija |
– |
– |
– |
2 |
28. |
Procesi pripreme hrane |
– |
– |
– |
3 |
29. |
Analiza i kontrola kvalitete hrane |
– |
– |
– |
4 |
30. |
Osiguranje kvalitete hrane |
– |
– |
– |
1 |
31. |
Higijena hrane |
– |
– |
– |
4 |
|
Ukupno obaveznih predmeta |
11 |
12 |
17 |
14 |
B 2. IZBORNI STRUKOVNI PREDMETI |
|||||
1. |
Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda |
– |
– |
2 |
2 |
2. |
Tehnologija vode |
– |
– |
2 |
2 |
3. |
Tehnologija žitarica i pekarstva |
– |
– |
2 |
2 |
4. |
Tehnologija ulja i masti |
– |
– |
2 |
2 |
5. |
Tehnologija ugljikohidrata i konditorskih proizvoda |
– |
– |
2 |
2 |
6. |
Tehnologija mesa i ribe |
– |
– |
2 |
2 |
7. |
Tehnologija piva i vina |
– |
– |
2 |
2 |
8. |
Tehnologija voća i povrća |
– |
– |
2 |
2 |
9. |
Tehnologija alkoholnih i bezalkoholnih pića |
– |
– |
2 |
2 |
10. |
Biotehnologija |
– |
– |
2 |
2 |
11. |
Marketing |
– |
– |
– |
2 |
12. |
Catering |
– |
– |
– |
3 |
13. |
Poslovna komunikacija |
– |
– |
– |
3 |
|
Ukupno sati B1+B2. |
11 |
12 |
21 |
19 |
|
Ukupno A+B |
32 |
32 |
32 |
31 |