Projekti i aktivnosti

SPLITSKA BICIKLIJADA

Dana 16. rujna učenici 3.e razreda te njihove profesorice M. Jelaska A. Poljak sudjelovali su u otvaranju jubilarne 10. Splitske biciklijade koja se održava svake godine povodom Europskog tjedna mobilnosti.

Zbog epidemiološke situacije vozne rute nije bilo, no naši vrijedni učenici su na štandu Udruge SUNCE, na Marjanskim vratima, prisutnim biciklistima i prolaznicima dijelili voće, a ostatke voća pripremili za kompostiranje u spremnike za biootpad.

Bicikliranje se, uz prigodne letke, promoviralo kao sredstvo za postizanje zdravlja i kvalitetnog načina života, te ostvarenje održivog razvoja.
Krećimo se održivo i ostanimo zdravi!


AKCIJA BORANKA

Akcija Boranka nagrađivana je volonterska akcija pošumljavanja padina Mosora koje su stradale tijekom požara 2017. godine. Učenicima naše škole ovo nije prvi put da se pridružuju ovoj akciji koja će zasigurno svima ostati u lijepom sjećanju zbog zajedničkih trenutaka u grupi ljudi koja se okupila da bi učinila nešto za opću dobrobit.

Svi sudionici su pokazali veliko srce, a neki su se čak prvi put okušali u kopanju uviđajući koliko je to zapravo zahtjevno, pogotovo po dalmatinskom kršu i podlozi škrtom zemljom. Preko 100 učenika ove je godine sudjelovalo u akciji pošumljivanja uz vodstvo nastavnica I.Lipovac, Z.Bralić, I.Mlikotić, I. Miletić, A. Poljak, M. Jelaska, P. Aljinović i A. Nikolić.

Veselimo se i idućim ekoakcijama koje će uskoro pokazati da se zajedničkim snagama mogu raditi velike stvari!

  
  
  
  
  


EDUKACIJA O ODVAJANJU OTPADA

17. 2. 2022. ugostili smo gospodina Matu Hercega (predsjednika udruge UZEG) kao predstavnika Čistoće Split koji je održao edukaciju o odvajanju i gospodarenju otpadom. Edukaciji su nazočili učenici članovi ekoodbora koji su dobili i prigodne poklone ali i zadatke. Naime,  dogovoreno je  snimanje promotivnog video uratka u kojem će učenici kao savjesni građani promovirati čisti Grad i odvajanje otpada. Video će prigodno biti emitiran na Sajmu Gast . Dogovorena je i daljnja suradnja na projektima između naše škole i Čistoće d.o.o. Split.

   


PRIRODOSLOVNA ŠKOLA SPLIT DOBILA METEREOLOŠKU STANICU!

S ponosom možemo reći da je Prirodoslovna škola Split, zahvaljujući našoj ravnateljici Mariji Pustak, dobila meteorološku stanicu!

U sklopu GLOBE programa učenice 4.e razreda redovito i kontinuirano mjere i opažaju atmosferske promjene u neposrednom okolišu škole uz profesorice mentorice Andrijanu Poljak i Ivanu Lipovac.

Smisao automatske meteorološke stanice korištenje je baze podataka za izradu samostalnih učeničkih ili istraživačkih GLOBE projekata kao i obogaćivanje odgojno-obrazovnog sadržaja raznih predmeta. Svaki dan u podne učenice provode atmosferska mjerenja, opažaju različite atmosferske promjene na temelju čega pišu izvještaje oatmosferskim fluktuacijama. Uz to što nam pomaže da se unaprijed pripremimo za moguće elementarne nepogode, automatska meteorološka stanica omogućava nam precizna mjerenja meteoroloških podataka tijekom cijelog dana na temelju kojih se učimo opažati nove atmosferske fenomene.

Dobiveni podatke upotrijebit ćemo za GLOBE protokole u području fenologije i pedologije,ali time i uvelike usavršiti naše znanje praktičnog poznavanja i razumijevanja vegetacije i tla. Precizni meteorološki podaci važni suza obrazloženje gustoće pokrova, odnosno biomase. Moći ćemo objasniti količinu zelene biljne mase u ovisnosti o atmosferi, te objasniti razloge ozelenjivanja, pupanja, cvjetanja i žućenja. Također, moći ćemo sudjelovati u raznim GLOBE straživanjima poput migracije ptica i najezde kukaca.

Usporediti ćemo učenička mjerenja sa mjerenjima automatske postaje. Automatska meteorološka postaja olakšat će nam naša straživanja na ćemu smo neizmjerno zahvalni jer ćemo u kraćem vremenskom roku dobiti točne rezultate. Rezultate ćemo, također, iskoristiti za teme maturalnih radova koje će voditi prof. Mirjana Župa. Sudjelujući u GLOBE programu učenici primjenjuju teoretska znanja te iskustvenim učenjem stječu nove spoznaje o cjelovitosti okoliša, razvijajući pritom brojne vještine i pozitivne stavove.

       


Global Action Days

Ove godine Prirodoslovna škola Split kao ekoškola je sudjelovala u globalnoj ekoakciji pod nazivom Global Action Days. Učenici članovi ekoodbora pokrenuli su lanac prikupljanja fotografija kojima se podiže svijest o ljepotama prirode koja nas okružuje, flore i faune. Naši učenici su postali ekofotoreporteri i pokazali izvrsno oko za detalje te žiriju koji je trebao odabrati najuspješnije fotografije dali zadatak koji nije bio nimalo jednostavan. Na Instagram stranici škole su u više navrata objavljene skupine fotografija koje su učenici redovito slali. Profesorice Dorotea Lukač, Katija lončar i Ivana Miletić zahvaljuju svim sudionicima akcije i čestitaju autorima najboljih fotografija.
#GlobalActionDays #MyActionsMatter#GAIA2030#GenerationRestoration

       


DRVOKOD 

Kroz realizaciju aktivnosti vezanih uz ekoškolu upoznali smo različite biljne vrste u blizini škole.
Dio njih smo u suradnji s udrugom „ Posadi drvo, ne budi panj“ sami posadili. Naučili smo pravilno determinirati i postavili smo QR kodove na neke od njih kako bi i lokalna zajednica mogla naučiti koje su biljne vrste.
Determinacija pojedinih vrsta drveća doprinijeti će razumijevanju nekih od koncepata općega znanja o prirodi i okolišu.
Ovim projektom smo promicali ekološke vrijednosti i održivi razvoj kroz primjenu informacijsko-komunikacijskih vještina korištenjem suvremenih tehnologija,te razvijali istraživački odnosa prema okolišu, a najvažnije razvijali ljubavi prema prirodi, zavičaju i kulturnoj baštini.