Čuvari Baštine

Od Kapljice do Crkvice – Čudo svetog Duje

Projekt “Od Kapljice do Crkvice – Čudo svetog Duje” dio je skupnih projekata pod nazivom „Čuvari baštine“ Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Ovogodišnja tema tih projekata su “Skrivena blaga mista moga”, a odnosi se na nepokretnu lokalnu materijalnu baštinu. Jedan od glavnih ciljeva projekata jest promocija prirodne i kulturne zavičajne baštine te poticanje i razvoj svijesti o potrebi njenog očuvanja.

“Od Kapljice do Crkvice – Čudo svetog Duje”, interdisciplinarni je projekt koji ujedinjuje povijest, povijest umjetnosti, informatiku, nove tehnologije i, povrh svega, istraživački rad.

Učenice Lana Borovčić Kurir, Klementina Damić, Nina Drlje, Marieta Knezović i Anđela Piplović su samostalno i uz pomoć koordinatorica projekta Dorotee Grgatović i Iliane Gudelj istražili put kojim se prenosilo tijelo svetoga Dujma iz Salone do Splita te su osmislili i izradili film, digitalnu mapu, letke i plakate koji su vidljivi ispod.

video – “Prenošenje tijela svetoga Dujma”Promotivni letak (kliknite na letak za pregled)


Na digitalnoj mapi možete pronaći dodatnih informacija kao i putanju prenošenje tijela svetog Duje.Komentari učenica:

“Ovaj projekt pomogao nam je da naučimo nešto novo o gradu u kojem živimo te da se bolje upoznamo sa zaštitnikom našeg grada.”

Nina Drlje

“Vrlo rado sudjelujem u ovakvim projektima jer su uvijek poučni. Uz to dobro se zabavimo, okušamo u novim aktivnostima te istražimo neku drugu stranu sebe. Najdraže od svega mi je što se dodatno povežemo međusobno, ali i sa profesorima.”

Anđela Piplović

“Drago mi je što smo se svi zahvaljujući projektu bolje upoznali i nasmijali, ali i brzo i složno odradili sve zadatke te naučili dosta novih i zanimljivih stvari o našem gradu. Volim ovakve projekte i sretna sam što sam sudjelovala i stekla jedno jako lijepo i korisno iskustvo.”

Klementina Damić

“Ovakvi projekti su mi iznimno dragi jer se dodatno povežemo sa profesorima, ali i naučimo nešto što do sad nismo znali o zaštitniku našeg grada.”

Marieta Knezović

“Volim sudjelovati u ovakvim projektima. Tijekom rada na projektu naučimo nove stvari, steknemo nova iskustva i super se zabavimo.”

Lana Borovčić Kurir