Učenička zadruga Natura

Učenička zadruga NATURA osnovana je školske godine 2018./2019.

Upravni odbor Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva na 14. sjednici održanoj 30. Lipnja 2019, donio je odluku o prijemu u redovno članstvo UZ NATURA , Prirodoslovna škola – Split.

Predsjednica HUZZ-a je Dragica Benčić, dipl . def.

Voditelj UZ NATURA JE  Sanja Brkić dipl. ing. prehrambene tehnologije.

ZADRUGA IMA ČETIRI SEKCIJE:

  • Dašak mediteran ( voditelj: Dragana Vručinić, dipl.ing)
  • Rosmarinus (voditelj: Vedrana Miljak Bosančić, dipl.ing biologije)
  • Kreativna kemija ( voditelj: Ivana Šarić, prof. biologije i kemije)
  • Kreativne vrečiće (voditelj: Ljilja Mišćević, dipl.ing kemijske tehnologije)

 

 

DALMATINSKI SUVENIR

 

Centar izvrsnosti Poduzetništva predstavio je aktivnost „Dalmatinski suvenir“ sa željom za stvaranjem prepoznatljivih proizvoda koji će predstavljati naše podneblje. Trudili smo se pokazati originalnost, inovativnost i kreativnost te poduzetnički duh u realiziranju ideje, pružiti nešto novo, originalno, vezano za kulturno-povijesnu baštinu našeg Grada.

Grgurov palac pripada u deset najatraktivnijih svjetskih „simbola sreće“. Tko god posjeti Split, ima želju dotaknuti ga pa je on postao dio splitske tradicije. Na temelju toga rodila se zamisao da svatko tko uzima brončani straničnik Grgurov palac i umeće ga u knjigu, ima prigodu nešto i zaželjeti. Različitim ugraviranim porukama te dodavanjem patine (antiknog izgleda) nastali su unikatni brončani straničnici s motivom Grgurova palca.

Nadalje, u aktivnosti eko škole „Obilježavanje Dana kravate“ bio je zadatak dizajnirati kravatu koja izražava nacionalni identitet i već tada iznjedrilo se pregršt zanimljivih ideja. Odlučili smo se na hrvatski izum pretočiti hrvatske kovanice. Učenici su ručno sjenčili i uzimali otiske kovanica. Za materijal je izabran plastificirani papir po izboru učenika, ali nije se bilo jednostavno odlučiti između crno-bijelog dizajna i kombinacije u boji.

Ideja za magnet proizišla je iz razgovora o suvenirima koje sami najčešće kupujemo na putovanjima ili donosimo drugima na dar. Razmišljajući o atraktivnim kulturnim znamenitostima specifičnima za Split, prva asocijacija većini učenika bila je Dioklecijanova palača, jedan od najbolje sačuvanih i najljepših spomenika rimskog graditeljstva na svijetu, i stara ura na splitskoj Pjaci koja je čest detalj promidžbenih materijala i pripada ljepšim prizorima grada Splita.

I za kraj vrijedi istaknuti da možda i najbolje od svega što se dogodilo tijekom sati razmatranja, pripreme i razrade ideja jest to što su učenici pokazali veliko zanimanje za nastavak rada na još nekoliko novih ideja i na malim dopunama i oplemenjivanjima pripremljenih suvenira.

Dalmatinski suvenir bio je veliki izazov, ali još veće zadovoljstvo jest to što su nam zamisli provedene u djelo koje su mnogi poželjeli imati!