Eko datumi

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Ove godine su Dani kruha u našoj školi obilježeni unutar satova razrednika prigodnim materijalom i online kvizom s temom – žitarice. Kviz je bio natjecateljskog karaktera i u njemu su sudjelovali razredi ekipno, a izradila ga je nastavnica Dragana Vručinić. Učenici su pokazali kvalitetno poznavanje žitarica i prehrambenih navika, te je prigodno uređen i školski pano uz ideje nastavnice Katije Lončar. 

Svjetski dan ekologije

Svake godine se Svjetski dan ekologije obilježava 22.veljače diljem svijeta. Ove godine ga Prirodoslovna škola Split, vođena koordinatoricama eko škole Katijom Lončar i Ivanom Miletić, obilježava eko akcijom u kojoj sudjeluju svi učenici škole. Zadatak naše eko patrole, tj. članova eko odbora iz svakog razreda, je potaknuti ostatak razreda na odvajanje starih baterija te njihovo prikupljanje u prostorijama škole. Kroz prodaju istih i još neke planirane eko akcije, namjeravamo skupiti novac za pomoć potresom oštećenom području. Drago nam je što, uz promicanje odgovornog ponašanja prema okolišu, možemo i doprinijeti što ranijoj normalizaciji života u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon potresa.

Globalna akcija digitalnog čišćenja

Ove godine se i naša škola pridružila globalnoj akciji digitalnog čišćenja. Učenici koji su članovi eko odbora naše škole su dobili zadatak, po uputama nastavnica K.Lončar i I.Miletić, da potaknu svoje razrede, ali i svoje bližnje van škole, da se priključe eko akciji protiv negativnog utjecaja nevidljivog, virtualnog otpada na okoliš. Takav otpad zahtjeva veliku količinu električne energije. 20. ožujka se provelo generalno čišćenje mobitela i računala na kojima su se brisali nepotrebni dokumenti, nekorištene aplikacije, stari mailovi, videa i fotografije. Velika čistka je vjerujemo prvi korak u stvaranju novih eko navika kojima, korak po korak, pridonosimo očuvanju okoliša na globalnoj razini.