Projekti i aktivnosti

SPLITSKA BICIKLIJADA

U nedjelju 04.10. održana je 9. Splitska biciklijada u organizaciji Udruge Sunce Split. U utrci su sudjelovali i učenici 4. e razreda sa razrednicom M. Jelaska. Start je bio u 15.30 na Spinutskim vratima odakle se vozilo preko Marjana do cilja na Zvončacu. 

Ovim sudjelovanjem smo obilježili Svjetski dan bez automobila koji predstavlja završnu inicijativu Europskog tjedna mobilnosti, ali smo promovirali i bicikliranje kao sredstvo za postizanje zdravlja i zdravog načina života.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 20201004_160125-1024x768.jpg
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 20201004_152859-1024x768.jpg
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 20201004_152613-1024x768.jpg


18. XI. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Svake godine obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i prisjećamo se hrvatskog ponosa, Grada Vukovara koji je bio i ostao simbol pobjede te vječni podsjetnik na sve one koji su dali svoj život za Domovinu. Iako je ove godine taj dan neradni, Prirodoslovna škola Split i njeni djelatnici i učenici obilježit će ga paljenjem svijeća u Vukovarskoj ulici u spomen na sve žrtve Domovinskog rata, poginule branitelje, njihove obitelji koje su stradale u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. godine.

Neka im je laka zemlja!

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je IMG_3321.jpg
TU JE NEKAD BIO GRAD
(Nepokorenom gradu Vukovaru)
Sine moj, ne zaboravi
TU JE NEKAD BIO GRAD
Prelijep, u cvatu
Vitki zvonici izrasli iz ravnice
Pjesma široka i radosna
ko dječje oči obasjane igrom
Sine moj, ne zaboravi
TU JE NEKAD BIO GRAD
Kao aveti niču sada crni zidovi
zgarišta
Izrešetani i poniženi do nadljudske
patnje
Ne zaboravi, sine moj
TU JE NEKAD BIO GRAD
Bespomoćne žene i djeca, ranjenici u skloništima
ispod ruševina
Branitelji u rovovima prkose
Čudesni arkanđeli plamenog mača
Sve suze ovoga grada sav teški vapaj
u vatrene strijele pretvaraju
Ni stopu zemlje hrvatske bezumnim drznicima
Sine moj, ne zaboravi
TU JE NEKAD BIO GRAD
i bit će zauvijek
20. X. 1991.
Ljerka Car Matutinović


BOŽIĆNO UREĐIVANJE ŠKOLE

Započeo je advent, vrijeme posebne priprave za Božić. I naša se škola na jedan način već počela pripremati za nadolazeće blagdane. U petak, 27.11., učenici trećeg razreda zajedno sa svojim nastavnicama uredili su prostore škole. Zajedničkim snagama okitili su veliko božićno drvce i uredili jaslice, koje su ove godine inspirirane dalmatinskim mjestima. U ovom, pomalo čudnom, „novom normalnom“ vremenu u kojem živimo, ne smijemo zapostaviti te sitne radosti, koje nas na trenutke mogu vratiti u ono „staro normalno“ kao što su, recimo, blagdansko uređivanje naših domova i drugih prostora. Ovim putem se zahvaljujemo našim učenicima i nastavnicama na njihovom velikodušnom doprinosu u uređivanju škole. Pogledajte više na fotografijama.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je image-2.png
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je image-3.png
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je image-8.png
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je image-9.png
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je image-7.png


Posjet splitskom zoološkom vrtu

Dana 30.11. učenici 3E razreda iz Prirodoslovne škole su sa profesoricama Andrijanom Poljak i Anitom Mustapić u sklopu aktivnosti vezanih uz Eko školu posjetile zoološki vrt na Marjanu.

Splitski zoološki vrt koji je nekoć udomljavao divlje životinje koje su generacije ljudi odlazile gledati, danas pruža utočište izvornim i tradicijskim pasminama kao dio edukativnog centra s tradicijskim izvornim pasminama.

Osnovni zadatak zoološkog vrta je zaštita ugroženih vrsta i zaustaviti izumiranje autohtonih pasmina.

U zoološkom vrtu učenici su mogli hraniti i vidjeti izvorne pasmine poput dalmatinske kokoši poznatije kao pogrmuša, buša goveda, hrvatske bijele i šarene koze, autohtonu pasminu zečeva poznatiju kao hrvatski opaljeni zec, primorsko-dinarski magarac, te dalmatinske tuke i ovce pramenke.

Učenici su osvijestili važnost očuvanja zaštićene prirodne vrijednosti Park šume Marjan i ugroženih životinja u smislu zaštite tradicijskih i kulturnih vrijednosti ovoga podneblja.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je image-10.png
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je image-12.png
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je image-13.png
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je image-14.png


Posjet Arheološkom muzeju u Splitu

Dana 16.11. učenici 3E razreda iz Prirodoslovne škole su sa profesoricama Andrijanom Poljak i Anitom Mustapić u sklopu aktivnosti vezanih uz Eko školu posjetile Arheološki muzej u Splitu.
Arheološki muzej u Splitu, najstariji je muzej u Hrvatskoj. Osnovan je davne 1820 na poticaj cara Franje Josipa I. te sagrađen prema projektu austrijskih arhitekata. Muzej čuva oko 150 000 arheoloških spomenika i artefakata. Osobnost don Frane Bulića utisnula je neizbrisiv pečat u povijest Muzeja.
Pod osmišljenim i zanimljivim stručnim vodstvom kustosa učenici su uživali u edukativnom predavanju o izloženim kamenim spomenicima grčkog, rimskog i srednjovjekovnog razdoblja, do novog doba.
Također, vidjeli su mnoge muzejske zbirke poput zbirki natpisa, novaca, umjetnina i mnogih drugih koje datiraju od još pretpovijesnog doba.
Učenici su osvijestili zavičajni identitet, te značaj i važnost očuvanja povijesnog nasljeđa.


Humanitarna akcija za pomoć Petrinji

Kao i svake godine, učenici kroz volonterske akcije razvijaju solidarnost pa je tako i ove godine organizirana akcija prikupljanja humanitarne pomoći Petrinji pogođenoj potresom, kojoj su se naši učenici opet rado odazvali. 


Obnavljanje Međunarodnog statusa Ekoškole

Dragi učenici, kolege, prijatelji Prirodoslovne škole Split,

čast nam je istaknuti da je naša škola ispunila uvjete za obnavljanje dobivenog statusa EKO ŠKOLE. Svjedok tome je i zelena zastava podignuta od strane naših učenika, kao simbol eko djelovanja i eko akcija koje provodimo iz godine u godinu. Ove godine smo dodatno zazelenili naš okoliš, odvajali i skupljali otpad, pomagali potrebite kroz humanitarne akcije. Nismo se dali smesti novim epidemiološkim mjerama i prilagodili smo naše akcije novim uvjetima. Veseli nas činjenica da se učenici rado odazivaju za sudjelovanje u aktivnom promicanju svijesti o važnosti brige za okoliš i imaju nove ideje i predlažu način njihovih izvođenja. Zahvaljujemo svim učenicima i kolegama koji su svojim djelovanjem doprinijeli  provedbi eko i humanitarnim akcijama.

Srdačan pozdrav od vaših koordinatorica,
K.Lončar i I.Miletić