Projekti i aktivnosti

SPLITSKA BICIKLIJADA

U nedjelju 04.10. održana je 9. Splitska biciklijada u organizaciji Udruge Sunce Split. U utrci su sudjelovali i učenici 4. e razreda sa razrednicom M. Jelaska. Start je bio u 15.30 na Spinutskim vratima odakle se vozilo preko Marjana do cilja na Zvončacu. 

Ovim sudjelovanjem smo obilježili Svjetski dan bez automobila koji predstavlja završnu inicijativu Europskog tjedna mobilnosti, ali smo promovirali i bicikliranje kao sredstvo za postizanje zdravlja i zdravog načina života.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 20201004_160125-1024x768.jpg
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 20201004_152859-1024x768.jpg
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 20201004_152613-1024x768.jpg

18. XI. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Svake godine obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i prisjećamo se hrvatskog ponosa, Grada Vukovara koji je bio i ostao simbol pobjede te vječni podsjetnik na sve one koji su dali svoj život za Domovinu. Iako je ove godine taj dan neradni, Prirodoslovna škola Split i njeni djelatnici i učenici obilježit će ga paljenjem svijeća u Vukovarskoj ulici u spomen na sve žrtve Domovinskog rata, poginule branitelje, njihove obitelji koje su stradale u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. godine.

Neka im je laka zemlja!

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je IMG_3321.jpg
TU JE NEKAD BIO GRAD
(Nepokorenom gradu Vukovaru)
Sine moj, ne zaboravi
TU JE NEKAD BIO GRAD
Prelijep, u cvatu
Vitki zvonici izrasli iz ravnice
Pjesma široka i radosna
ko dječje oči obasjane igrom
Sine moj, ne zaboravi
TU JE NEKAD BIO GRAD
Kao aveti niču sada crni zidovi
zgarišta
Izrešetani i poniženi do nadljudske
patnje
Ne zaboravi, sine moj
TU JE NEKAD BIO GRAD
Bespomoćne žene i djeca, ranjenici u skloništima
ispod ruševina
Branitelji u rovovima prkose
Čudesni arkanđeli plamenog mača
Sve suze ovoga grada sav teški vapaj
u vatrene strijele pretvaraju
Ni stopu zemlje hrvatske bezumnim drznicima
Sine moj, ne zaboravi
TU JE NEKAD BIO GRAD
i bit će zauvijek
20. X. 1991.
Ljerka Car Matutinović

BOŽIĆNO UREĐIVANJE ŠKOLE

Započeo je advent, vrijeme posebne priprave za Božić. I naša se škola na jedan način već počela pripremati za nadolazeće blagdane. U petak, 27.11., učenici trećeg razreda zajedno sa svojim nastavnicama uredili su prostore škole. Zajedničkim snagama okitili su veliko božićno drvce i uredili jaslice, koje su ove godine inspirirane dalmatinskim mjestima. U ovom, pomalo čudnom, „novom normalnom“ vremenu u kojem živimo, ne smijemo zapostaviti te sitne radosti, koje nas na trenutke mogu vratiti u ono „staro normalno“ kao što su, recimo, blagdansko uređivanje naših domova i drugih prostora. Ovim putem se zahvaljujemo našim učenicima i nastavnicama na njihovom velikodušnom doprinosu u uređivanju škole. Pogledajte više na fotografijama.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je image-2.png
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je image-3.png
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je image-8.png
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je image-9.png
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je image-7.png

Posjet splitskom zoološkom vrtu

Dana 30.11. učenici 3E razreda iz Prirodoslovne škole su sa profesoricama Andrijanom Poljak i Anitom Mustapić u sklopu aktivnosti vezanih uz Eko školu posjetile zoološki vrt na Marjanu.

Splitski zoološki vrt koji je nekoć udomljavao divlje životinje koje su generacije ljudi odlazile gledati, danas pruža utočište izvornim i tradicijskim pasminama kao dio edukativnog centra s tradicijskim izvornim pasminama.

Osnovni zadatak zoološkog vrta je zaštita ugroženih vrsta i zaustaviti izumiranje autohtonih pasmina.

U zoološkom vrtu učenici su mogli hraniti i vidjeti izvorne pasmine poput dalmatinske kokoši poznatije kao pogrmuša, buša goveda, hrvatske bijele i šarene koze, autohtonu pasminu zečeva poznatiju kao hrvatski opaljeni zec, primorsko-dinarski magarac, te dalmatinske tuke i ovce pramenke.

Učenici su osvijestili važnost očuvanja zaštićene prirodne vrijednosti Park šume Marjan i ugroženih životinja u smislu zaštite tradicijskih i kulturnih vrijednosti ovoga podneblja.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je image-10.png
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je image-12.png
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je image-13.png
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je image-14.png

Posjet Arheološkom muzeju u Splitu

Dana 16.11. učenici 3E razreda iz Prirodoslovne škole su sa profesoricama Andrijanom Poljak i Anitom Mustapić u sklopu aktivnosti vezanih uz Eko školu posjetile Arheološki muzej u Splitu.
Arheološki muzej u Splitu, najstariji je muzej u Hrvatskoj. Osnovan je davne 1820 na poticaj cara Franje Josipa I. te sagrađen prema projektu austrijskih arhitekata. Muzej čuva oko 150 000 arheoloških spomenika i artefakata. Osobnost don Frane Bulića utisnula je neizbrisiv pečat u povijest Muzeja.
Pod osmišljenim i zanimljivim stručnim vodstvom kustosa učenici su uživali u edukativnom predavanju o izloženim kamenim spomenicima grčkog, rimskog i srednjovjekovnog razdoblja, do novog doba.
Također, vidjeli su mnoge muzejske zbirke poput zbirki natpisa, novaca, umjetnina i mnogih drugih koje datiraju od još pretpovijesnog doba.
Učenici su osvijestili zavičajni identitet, te značaj i važnost očuvanja povijesnog nasljeđa.

Božićna volonterska aktivnost

Iako smo trenutno fizički distancirani, to nas ne sprečava da održavamo socijalnu bliskost i podršku, naročito u ovom predblagdanskom ozračju. I ove godine naši su se učenici odazvali činiti dobra djela i doprinijeti radu i korisnicima udruge „MoSt“ koja pruža konkretnu pomoć potrebitima i podiže kvalitetu života djece, mladih i građana drugih dobnih kategorija.
Velika hvala svima koji su odvojili dvoje vrijeme kako bi došli i donijeli svoj doprinos prehrambenih i higijenskih sredstava da najpotrebnije. Još jednom ste pokazali solidarnost i veliko srce, unatoč okolnostima u kojima se nalazimo.
Vaša Prirodoslovna škola je ponosna na vas!