Eko datumi

22.02. Svjetski dan ekologije

Svjetski dan ekologije se obilježava u više od 140 zemalja svijeta sa ciljem poticanja pojedinca na promjenu ponašanja koja izravno utječu na zdravlje okoliša.  Ove godine smo Svjetski dan ekologije obilježili u sklopu projekta EKO škola.
 
Učenice 1.E razreda Aljinović Gabrijela, Bezmalinović Laura, Gjakun Ivana i Jurišić Karla su sa prof. Jelaskom M. izradile prigodni plakat koji oslikava ekološke probleme današnjice. Želja nam je potaknuti sve učenike naše škole za odgovornim ponašanjem prema prirodi jer je Zemlja jedini dom koji imamo.
 
prof. Jelaska Matilda
 
 
 

Obilježavanje dana kravate i natječaj za najkravatu škole

Kravata je stoljećima znak samosvijesti i otmjenosti i nose je ljudi diljem svijeta. Hrvatski sabor je 18. listopada 2008. godine iskazao kravati posebnu počast, proglasivši taj dan Danom kravate. Od onda se Dan kravate i službeno slavi u Hrvatskoj i u nekim dijelovima svijeta. I ove godine smo taj dan animirali učenike na nošenje kravata. 

Osim toga proveli smo i online anketu o kravati i natječaj za najkravatu škole.  Ocjenjivao se likovni izričaj, originalnost, nacionalni identitet i estetski dojam. Stručno mišljenje i bodovanje kravata napravila je profesorica povijesti umjetnosti Vanja Gall.  Od prijavljenih kravata dvije su dobile jednak broj bodova. Bile su to kravate učenika 1.b i 2.a razreda koji su uz kravatu imali i lijepu priču. Najbolji su, na opću radost, dobili i čokoladno iznenađenje.

 

25.11. „Svjetski dan borbe protiv nasilja nad životinjama“

Povodom svjetskog dana borbe protiv nasilja nad životinjama, učenici 1.A i 1.B razreda su u pratnji prof. Matilde Jelaske i prof. Ivane Lipovac posjetili prihvatilište za nezbrinute životinje u Kaštel Sućurcu.

Učenici su se pod stručnim vodstvom upoznali sa načinom rada centra, životnim pričama nezbrinutih životinja ( pasa i mačaka)  kao i o samom načinu njihova udomljavanja. S obzirom na iskazani interes učenici su dobili i sve potrebne informacije o načinu volontiranja.

Djelatnici prihvatilišta su se zahvalili na našem posjetu, a  posebno učeniku 1.B razreda na doniranoj hrani za nezbrinute životinje.

prof. Matilda Jelaska i prof. Ivana Lipovac

 

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Po dobrom starom običaju i ove godine smo obilježili dane kruha u školskom atriju.  Učinili smo mali odmak od standardnog pa je tako središnja aktivnost bio ekipni kviz tematski vezan za hranu i prehranu koji su vodile i sastavile profesorice Dragana Vručinić i Mirjana Župa.   Ekipe su bile sastavljene od različitih godišta i različitih usmjerenja. Ostalu logistiku kao što je dekoracija i tehnička priprema kviza, ali i pečenje svježih peciva obavile su profesorica Katija Lončar, Sanja Brkić i Ivana Katalinić uz pomoć naših učenika.

 

 

DAN ŠIŠMIŠA

Profesorica Andrijana Poljak je zajedno s učenicima 2.a. i 2.b razreda uredila plakate na temu Međunarodnog dana šišmiša koji se obilježava 21. rujna,  čime je ukazala na važnost zaštite europskih populacija šišmiša. Podrobnije informacije o šišmišima pronađite na plakatima.

Sudjelujte i vi u podizanju svijesti o važnosti šišmiša, zaštiti špilja i jama i cjelokupnom ekosustavu.