Projekti i aktivnosti

 

Posadi drvo, ne budi panj

U sklopu eko akcije pod nazivom Posadi drvo, ne budi panj! koja je provedena na razini države, i naša je škola sudjelovala u akcijama pošumljavanja Mosora. Profesorica T. Ivelja je zajedno s učenicima planinarske sekcije Prirodoslovci izrađivala kućice za ptice, čistila okoliš pri pripremi za sadnju novih stabala. Učenici su tako tek počeli s aktivnostima u sklopu Prirodoslovaca. Veliko je zadovoljstvo bilo vidjeti mnoštvo mladih, vrijednih ruku sa zajedničkim ciljem i vjerom u bolju i zeleniju budućnost. Plakat kojeg su izradili učenici dostupan je na poveznici.

Čist Božić i bistra Nova godina

Udruga podvodnih aktivnosti “Rostrum” u suradnji s TZ grada Splita i ove je godine na splitskom Žnjanu organizirala ekološku akciju u kojoj su sudjelovali učenici 1.a i 1.b razreda naše Prirodoslovne gimnazije s njihovim razrednicama – prof. Ljiljom Miščević i prof. Jelenom Mrduljaš.

U odličnoj atmosferi prelijepe sunčane subote, naši su vrijedni učenici čistili plažu i pomagali hrabrim roniocima u izvlačenju otpada iz mora. Na kraju su svi zajedno od morskog otpada izradili simboličnu božićnu jelku, čime je more olakšano za nekoliko tona otpada. U nadi da ćemo i dalje nastaviti s ovakvim i sličnim akcijama, želimo Vam čist Božić i bistru Novu godinu!

 

Naša eko poruka

Učenici 1.e i 2.b razreda su zajedno s razrednicama Ivanom Miletić i Katijom Lončar uredili pano i napravili kratki video s eko porukama. Ovaj put su se pričom dotakli područja Bahama kao primjera dijela svijeta koji trpi sve teže posljedice nepovoljnih vremenskih prilika koje su povezane i sa sve gorim stanjem u kojem se nalazi naš planet. Njihova poruka je poruka svim ljudima diljem svijeta da se ekološki osvijeste i učine koliko je u njihovoj moći jer ćemo samo zajedničkim snagama popraviti opće stanje Zemlje i učiniti budućnost ljepšom za sve.

 

 

Održana edukacija na temu

ODVAJANJA I ZBRINJAVANJA OTPADA

U organizaciji  tvrtke Čistoća i  Prirodoslovne škole Split, 25. rujna 2019. godine u 13:00 sati održana je  EKO radionica na temu ODVAJANJA I ZBRINJAVANJA OTPADA na kojoj su sudjelovali učenici iz Prirodoslovne škole i njihovi djelatnici.

Kako odvajati i reciklirati otpad, zašto je to važno i što mi možemo učiniti za ljepši  i čišći okoliš, samo su neka od pitanja na koje su učenici tražili i dobili odgovor na spomenutoj radionici.

Stručni specijalist zaštite okoliša, Mate Herceg, iz udruge UZEG, približio je učenicima ovu važnu temu na zabavan i interaktivan način. Učenici su s puno pažnje i entuzijazma sudjelovala raspravi tijekom edukacije.

Očekujemo dogovor oko druge edukacije u istoj školi s još većim brojem učenika.

Svi učenici su pozvani da na email adresu udruge dostave svoje prijedloge kako bismo svi skupa unaprijedili sustav zbrinjavanja otpada.

 

 

Noć istraživača

Učenici su s prof. Andrijanom Poljak posjetili Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu u Danima otvorenih vrata, u sklopu europskog projekta Noć istraživača. U institutu  su se upoznali s istraživanjima iz područja poljoprivredne proizvodnje i šumarstva jadranskog područja.