Erasmus + projekt IT4CD Prirodoslovne škole Split napokon u punom zamahu realizacije

Učenici Prirodoslovne škole Split bili su od 27.3.22. do 2.4.22. na mobilnosti u Portugalu, u gradu Castelo da Maia, 20 km od Porta u sklopu projekta IT4CD – Information technology for citizenship and democracy. U mobilnosti su sudjelovale četiri partnerske zemlje: Francuska, Hrvatska, Poljska i Portugal. Profesori mentori za Hrvatsku bile su prof. Renata Mihaljević i prof. Dajna Posinković. Učenici koji su predstavljali našu zemlju i školu: Gabrijela Martinić, Noa Gavranović, Ante Vulić,  Lovre Štolcar, Lovro Šantić, Karla Manojlović, Korina Vego, Petra Šunjić, Marta Šimić i Klara Mladenović.

Prvi radni dan bio je posvećen globalnom građanstvu: što je to globalno građanstvo i kako škole mogu pomoći u njegovom razvoju. Učenici su radili u međunarodnim timovima, izrađivali plakate i predlagali klubove ili aktivnosti kojima bi se u školama podupirao cilj razvoja globalnog građanstva. Svi napravljeni materijali i ideje učitane su na eTwinning u istoimeni projekt.

Sljedeći dan raspravljalo se o tome što to znači biti Europljanin. Snimljen je podcast s mišljenjima i zaključcima koje su učenici donijeli u međunarodnim grupama. Nakon što su poslušali predavanje novinarke Isabel Peixoto i nastavnice Mª José Pimentel iz nacionalnih novina Jornal de Notícias o lažnim vijestima učenici su raspravljali zašto mladi radije prate vijesti s društvenih mreža nego iz pouzdanih izvora kao što su TV, radio ili novine.

Također, sudionici projekta srdačno su primljeni u gradsku vijećnicu gdje su saznali više o povijesti grada  te o važnosti i politici obrazovanja  u Castelo da Maia.

Posljednji radni sastanak bio je posvećen predavanju gđe. Márcie Passos, članice portugalskog Parlamenta, koja je govorila o povijesti demokracije u Portugalu i državnom uređenju u Portugalu.

Naravno, obišli su i brojne kulturne znamenitosti, upoznali kulturne običaje, tradiciju, glazbu i plesove Portugala. Vratili su se obogaćeni za brojna predivna prijateljstva i uspomene.  

                

Nakon dva tjedna predaha, točnije od 19.4.2022. do 23.4.2022. uslijedilo je domaćinstvo, mobilnost u Hrvatskoj. Nadoknađuju se dvije godine „lock down-a“ i zabrane putovanja. Sva lica bila su ozarena i željna druženja, događanja, zabave, zajedničkih veselih trenutaka. Napokon, bez maski na licima krenuli su s projektnim aktivnostima. Tri radionice su iznimno uspješno provedene i to za vrijeme školskih praznika jer drugačije nije bilo moguće. Tijekom prve radionice učenici su u međunarodnim grupama pisali i izlagali kratki govor na aktualnu temu. Nakon toga, obilazili su centar Splita. Također, u međunarodnim grupama istraživali su mapu grada  prateći QR codove s kratkim opisom najvažnijih lokacija koje su za njih pripremili domaćini. Na svakoj lokaciji čekali su ih učenici predstavnici hrvatskog tima i na engleskom jeziku objašnjavali im povijest i važnost odabranih znamenitosti našeg grada.

Oduševljeni kulturnom baštinom grada Splita i načinom na koji im je prezentirana, nastavili su s daljnjim planiranim aktivnostima koje su za projekt osmislile i organizirale prof. Renata Mihaljević i prof. Dajna Posinković iz Prirodoslovne škole Split. Sutradan su posjetili gradsku upravu gdje ih je srdačno primio gosp. Mario Negotić, pročelnik Službe društvenih djelatnosti grada Splita. Ljubazno ih je ugostio u konferencijskoj sali Gradskog vijeća gdje im je objasnio kako funkcionira gradska uprava u Splitu i njegov odjel. Sudionicima je to bilo posebno zanimljivo jer su mogli dobiti i odgovore na pitanja koja su ih interesirala.

Sljedeća radna aktivnost bila je kulminacija boravka projektnih partnera u Splitu. Ponovno u međunarodnim timovima, učenici su odabrali tri predstavnika koji su predstavljali kandidate na izborima za gradonačelnika imaginarnog grada Eurovilla. Osmislili su kompletnu kampanju, izradili plakate za promidžbu svojih kandidata, održali govore i simulirali TV debatu uz brojna provokativna pitanja upućena kandidatima. Na kraju su demokratskim putem odabrali gradonačelnika. Upoznali su se s  procesom izbora gradonačelnika i kritički promišljali o odabiru najboljeg kandidata, a sve u cilju sutrašnje veće uključenosti mladih u politički život svoje zemlje i povećanja postotka izlaznosti mladih  na izbore.

Ostatak boravka bio je orijentiran na upoznavanje ostalih dalmatinskih kulturnih znamenitosti, tradicije, gastronomije  i ugodno druženje.