Prirodoslovni muzej

Učenici 3 razreda smjer ekološki tehničar iz Prirodoslovne škole su sa profesoricama Andrijanom Poljak i Anitom Mustapić posjetili Prirodoslovni muzej u Splitu.

Na stručnom predavanju i vođenju upoznali su se sa malakološkom zbirkom, koju čini veliki broj sustavno kategoriziranih eksponata sakupljenih iz Jadranskog mora i iz drugih svjetskih mora. Učenici su se upoznali sa poznatim i nepoznatim morskim organizmima. Najveće zanimanje izazvala je najveća školjka – golema školjkača koja može težiti do 254kg.

U praktičnom dijelu naučili su kako se kukci love i kako izraditi zamke za kukce. Uz prezentaciju su se koristili i živi primjerci kukaca poput vijetnamskog paličnjaka, magadaskarskog žohara i brašnjara, te muzejske zbirke i modeli kukaca.

Osim entomološke i malakološke zbirke pogledali su i izložbu kompozicije fotografija Orhideje Dalmacije, koja u cjelini pokazuju veliku raznolikost prirode Dalmacije. U Dalmaciji nalazimo 18 rodova orhideja, a dominantno je zastupljen mediteranski rod Ophrys (narodno ime: pčelice). Cilj ovog posjeta poticanje prirodoznanstvenog načina mišljenja, razvijanje poštovanja prema živim bićima i prirodi, te odgovornog odnosa prema okolišu.